Tommy Winthers psyke reise – forestilling

Alvoret begynner

«Jeg skal redde verden, verden er avhengig av meg» Dette er ord som Tommy uttalte på ettermiddagen 3. september 2003. Tommy opplevde verden fra et annet ståsted enn folk flest. Han så på verden som fortapt med mindre han fikk fortelle om en opplevelse, en åpenbaring han hadde hatt inne i en mosedott på en tur i skogen noen timer før. Tommys reise begynte for alvor. 20 års kamp mot psykiske plager hadde startet. Vi forteller om opp- og nedturer i hans psykologiske kamp mot virkeligheten. «Finnes tiden? Eksisterer rommet?» Det er tanker Tommy har utforsket i sin verden og søkte å forklare for seg selv. Det har vært en tankereise fylt av angst, uro og sterk medisinering. 

Hva vil vi?

Med denne forestillingen vil vi vi bidra til å bekjempe stigma rundt psykisk helse. Vi vil vise at du kan være skikkelig dårlig, langt ute av kurs og allikevel lande på beina og sette pris på livet igjen. At psykiske plager ikke trenger være livsvarige og sykeliggjørende.

Tommy gir med sine erfaringer perspektiver om tvang, medisiner og diagnoser. Tommy har respekt for dagens psykiske helsevern og anerkjenner systemets vilje, men vil nyansere synet på balansen mellom fagpersonell og bruker. Han ønsker å understreke betydningen av å bli sett som et individ og ikke som en empirisk syk.

Tommy sitt liv starter i 1971

«Jeg skal ikke skyte deg altså» Dette er et eksempel på hva Tommys pappa kunne si til Tommys mamma. Før han la hagla under senga før sengetid.

Tommy har levd et liv som kan betegnes som spesielt. Hans første leveår var i en familie preget av angst og uro. Hans narkomane, fraværende pappa ble drept da han var 13 år. Avisene slo det stort opp – en familietragedie i Askim, 1985.

Konsekvensene

«Tommy Winthers Psyke Reise» er en tankevekkende forestilling inn i et annerledes sinn. Hva skjer egentlig når en ung mann i sitt livs glade dager brått opplever at fortidens mørke innhenter ham, og drar ham med på en reise inn i psykisk lidelse? En verden som også skremmer vekk vennene? Hvordan kan en sosial og intelligent gutt brått bli redd for både å leve og dø? 

Tommys reise gir deg innsyn i hvordan en dramatisk barndom kan forme et menneske, og hvor viktig det er å bearbeide opplevelsene underveis. Og at du til tross for tunge psykiske plager kan skape deg et nytt og godt liv. Tommy takker kjærlighetens kraft for at det har gått bra for ham.

Forsøket på redningen

Tommy lærte seg å kunne slå av følelsene sine i 1985. Han la opp til en akademisk karriere, studerte fysiologi ved Universitetet i Oslo, var i et fremragende forskningsmiljø, da verden slo hardt ned på hans sårbare sinn i 1996. Eksistensielle tanker meldte sin ankomst. «Eksisterer jeg? Eksisterer verden, Er 2+2=4?» Mange spørsmål begynte å gjøre seg gjeldende. Et livslangt løp med grubling startet. Tommy søkte hjelp for å sortere, men det hele utviklet seg til å sette en ramme av alvor i Tommy sitt tankegods. En psykose i 2003 ga en vending i livet, som er vanskelig å komme unna.

Veien inn et plaget liv

Tommy har vært lagt inn på sykehus for tankene sine flere ganger. Tommy forteller om hvordan han følte seg, sperret inne med tanker i sitt eget sinn. Han forteller om hvordan dagene etter 3 september i 2003, vendepunktet, opplevdes. Om hvordan det var å være tvangsinnlagt på lukket avdeling, om å bli skjermet i flere dager, skjermet fra andre pasienter. Om tvangsbruk og om et helsevesen som har gjort sitt beste. Om bruk av medisiner og bivirkninger som har satt sitt preg på livet.

Veien ut av et plaget liv

Etter hvert kom Tommy til en erkjennelse. Han forstår i dag mer av sin egen reise, og forteller åpent om sitt indre tankeliv. Om psykose og tanker gjort i en fase av livet som har vært grensesprengende. Tommy føler seg i dag ikke syk. Han opplever suksess etter suksess, og har fått en sterk stemme for sin sårbare gruppe. Og han ønsker å bruke den, bruke den til å hjelpe andre i samme situasjon. Eller bedre Hjelpe andre til å unngå å gi tapt i møtet med sine demoner «Jeg har brukt 25 år på å gruble. Til å finne mine sannheter. En lekmanns tanker, men de hjelper, de gir meg forklaringen jeg trenger»

Musikalsk omslag

Forestillingen inneholder kraftfulle innslag som binder historien sammen. Mentalt møtepunkt har tilknyttet seg artist og låtskriver Tonje Gravningsmyhr. Sammen skaper vi tekster som omhandler psykisk helse og uhelse. Tonje lager musikk til tekstene og lydkulisser til forestillingen.

Deltagende musiker er også Erik Nilsson. Erik er en utøvende pianist/gitarist med årelang erfaring i inn- og utland. Erik er også en av Tommys gamle venner fra ungdomstida. Erik har komponert kjenningsmelodi og musikk som brukes underveis for å gi etterlengtede pauser og nødvendige overganger mellom temaer.

Regien er ved Øyvind Kristiansen, mediemannen som har vært innom hele Medienorge siden starten på 80-tallet.

Forestillingen har hatt premiere for 350 tilskuere i Askim og vært framført på Verket scene i Moss i april 2024. Litteraturhuset i Fredrikstad solgte vi i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse 2024. Historien griper tilhørerne og gir tårer, latter, skrekkblandet fryd og nytt håp. Resultatet har vært stående applaus og positive tilbakemeldinger: «Dette må dere spre ut til alle i Norge»

Tid: 1 t 10 min

Forestillingen er støttet av Fritt Ord

Passer for: Fagdager, Konferanser, Undervisning, Kick off, kulturhus.

Forestillingen varer i 1 time og 10 min.

Tommy Winthers psyke reise

Det absurde er det grunnleggende konseptet og den første sannheten

Albert Camus